Specialty coffee culture in Portugal: Luso Coffee Roasters

Text available in English and Português

Portugal is famous for its coffee culture; drinking coffee is an important part of every day life across the country. Cafes are present everywhere you can think of, right down to the most remote villages.  However, the specialty coffee industry has recently begun to emerge in Portugal with a handful of specialty coffee roasters and places serving specialty coffee; the industry is clearly growing.

Mesa325 Portugal Specialty Coffee

Inside Mesa325 – specialty coffee for sale

As I mentioned in a previous post about coffee culture in Portugal,  there are a number of specialty coffee businesses concentrated in the big cities for example: in Lisbon (e.g. Fabrica Coffee Roasters, Copenhagen Coffee Lab); and in Porto (e.g. Vernazza, Luso Coffee Roasters, Combi, Mesa 325, BOP, and the Coffee Room). On a recent trip to Porto I had the chance to explore some of these places, and coffee culture more generally in Portugal.

I’m interested how the specialty coffee industry is developing in Portugal given it is a country where coffee culture is so embedded in the lifestyle, and the particular style of coffee (espresso with sugar) is so popular. While in Portugal I had the chance to meet up with Diogo Amorim, founder of Luso Coffee Roasters to talk about specialty coffee culture in Portugal, and about running a specialty coffee roaster business.

Luso Coffee Roaster Portugal Specialty CoffeeLuso Coffee Roaster Sugar Portugal Specialty CoffeeLuso Coffee Roasters is a micro-roaster based outside Porto. There are a variety of coffees on offer including a blend that is designed to appeal somewhat to Portuguese tastes for coffee (the Viriato blend). Importing the beans from a range of countries they are then roasted on demand. Luso has a coffee cart which is used at some events, and there are ambitions for a site in Porto to sell Luso Coffee in the future, but for now it is available and from a variety of places in Porto. I had actually tried some coffee from Luso the previous day in Mesa325; a lovely smooth coffee via V60. While talking to Diogo we tried some of the Viriato blend, and unlike with standard espresso from Portugal, you really don’t need sugar with this one (although Luso does have sugar available – with a helpful hint on the back).

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Demand from tourists, and those who have travelled abroad, seem to be key drivers of specialty coffee growth in Portugal. When you consider the locations of where specialty coffee is on offer in Portugal this makes sense, either in the centre of cities, or relatively close to hotels where tourists might stay (I found specialty coffee on offer outside of Porto, which I will explore in another blog post soon). A potential barrier for a broader consumer base for specialty coffee in Portugal (as in many other markets) is price. A typical espresso in Portugal can cost as little as 0.50. But as Diogo, and many other people who work in the specialty coffee industry have pointed out you are paying for high quality coffee with specialty coffee. Will specialty coffee ever become mainstream in Portugal? Only time will tell, but for now, there are an emerging number of coffee businesses that are worth exploring.

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A cultura de café de especialidade em Portugal: Luso Coffee Roasters

Portugal é conhecido pela sua cultura de café; tomar café é um ritual importante da dia-a-dia em todo o país. Existem cafés por todo o lado, até nas aldeias mais remotas. No entanto, a indústria de café de especialidade só recentemente começou a surgir em Portugal, graças a um pequeno grupo de torrefadores e de locais que servem café de especialidade ao público. Este é um sector claramente em crescimento.

Como mencionei num post anterior sobre a cultura do café em Portugal, existem várias empresas de café de especialidade, concentradas nas grandes cidades, particularmente em Lisboa (Fabrica Coffee Roasters, Copenhagen Coffee Lab) e no Porto (Vernazza, Luso Coffee Roasters, Combi, Mesa 325, BOP e Coffee Room). Numa recente visita ao Porto, tive a oportunidade de explorar alguns destes locais, bem como a cultura de café em Portugal.

Tenho observado com interesse como a indústria de café de especialidade se está a desenvolver em Portugal, dado que este é um país onde a cultura de café está tão enraizada, mas também devido ao estilo particular de café (expresso, com açúcar) que é mais popular. Enquanto em Portugal tive a oportunidade de falar com Diogo Amorim, fundador da Luso Coffee Roasters, sobre a cultura de café de especialidade em Portugal, bem como sobre o negócio de torrefação de café de especialidade.

A Luso Coffee Roasters é uma micro-torrefação na zona do Porto. Oferece uma gama variada de cafés, incluindo uma mistura desenvolvida para se conformar às preferências dos portugueses (a mistura Viriato). A Luso importa café de uma variedade de países, que torra de acordo com a procura. A empresa tem também um carrinho de café, que usa em eventos, e tem a ambição de abrir um espaço onde servir o seu café no Porto. De momento o café da Luso está disponível em vários estabelecimentos no Porto. No dia anterior a nossa conversa, experimentei um V60 da Luso no Mesa325; um belíssimo café, muito suave. Quando falei com o Diogo, experimentamos a mistura Viriato, e ao contrário do café expresso comum em Portugal, este realmente não necessita de açúcar (embora a Luso disponibilize açúcar – mas com uma dica útil no verso do pacote!).

A procura por parte de turistas e de Portugueses que viajaram para o exterior parece ser o principal motor do crescimento do café de especialidade em Portugal. Isso e especialmente visível quando se consideram os locais onde é possível tomar café de especialidade: no centro das cidades, ou relativamente perto de hotéis (no entanto, encontrei café de especialidade fora do Porto; falarei sobre isso num post futuro). Uma barreira potencial para o alargar da base de consumidores de café de especialidade em Portugal (como em muitos outros mercados) é o preço. Um café expresso típico em Portugal pode custar tão pouco quanto €0,50. Mas, como Diogo, e muitas outras pessoas que trabalham na indústria do café de especialidade apontaram, o preço mais alto paga a alta qualidade do café de especialidade. Será que o café de especialidade se virá a tornar comum em Portugal? O tempo dirá, mas, por enquanto, há uma número de empresas de café a emergir que merecem atenção.

 

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